Artist: Stefan OttoMedia: MåleriDate: 2023

Stefan Otto ”Sticky tape & Icky delights”

Teatergrillen visar stolt Stefan Ottos utställning Sticky tape & Icky delights

05.09.2023 – 29.10.2023

 

Stefan Ottos konstnärliga resa är präglad av en mångsidig utbildning, gränsöverskridande utforskning och ett engagemang för att omsätta personliga reflektioner till fängslande visuella berättelser.
Född 1969 har Otto etablerat sig som en samtidskonstnär med en karriär som satt en prägel på Stockholms konstvärld genom sina olika mångfacetterade uttryck. Med erfarenheter som spänner över kontinenter och olika medier vittnar Ottos arbete på kraften i intuition och tvärvetenskaplig innovation.

Stefan Ottos bildningsresa öppnar nycklar för att förstå hans konstnärskap. Från 1996 till 2001 studerade han vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Dessförinnan lade han sin konstnärliga grund vid Gerlesborgs Konstskola i Stockholm och School of Visual Arts i New York, USA. Stefan Otto har studerat filmhistoria vid Stockholms universitet vilket kan skönjas i vissa verk och har påverkat hans kreativa perspektiv.

Ottos konstnärliga förhållningssätt kännetecknas av en integration av olika medier. Hans primära bas inom fotografi och video fungerar i vissa fall som en startpunkt. Detta kan skönjas i utställningen ”Sticky tape & Icky delights” med sju fotografier och fem målade aluminiumreliefer. De senare, som liknar platta avgjutningar av former skapade av tejpad kartong, ger en taktil dimension till hans visuella berättelse. Dessa reliefer har en koppling till Hieronymus Boschs ikoniska målning ”The Garden of Earthly Delights”, ett verk som korsar Edens riken, Lusternas och Helvetets rike, och kapslar in mänsklighetens existentiella resa.

Stefan Ottos konstnärskap navigerar i det känsliga samspelet mellan form och koncept. Med inspiration från Boschs mästerverk, är Ottos landskap utsmyckade med uttorkad flora som fästs genom tejp. Färgpaletten, kompositioner och formelement i både fotografier och reliefer har också konnotationer till Boschs, men tilltvistade och skenbart fragila. Med dessa verk för Otto tankarna till melankoli och tillvarons skörhet. Utställningens titel, ”Sticky tape & Icky delights”, kan kortfattat inkapsla dessa tankar – att väcka kontemplation över livets njutningsbara natur och den osäkra balansen som håller ihop allt.

Titel: Sticky tape & Icky delights

Datum: 05.09.2023 – 29.10.2023

Plats: Teatergrillen

Mer konst

preview image
Artist: Mikael OlssonMedia: FotografiDate: 2024

”Olsson Mikael” av Mikael Olsson

Olssons självporträtt/selfies utmanar både det narcissistiska användandet av selfies, och influencerstatus. Vidare destabiliserar han kompositionen av en traditionell selfie, där rekommendationen är att ögonlinjen befinner sig en tredjedel ner från bildens topp. Genom lek och intuition kännetecknas Olssons bilder av både intimitet och distans, betydelsen av hans egen fysiska närvaro och det perceptiva förhållandet till omgivningen.
preview image
Artist: Anna LinderstamMedia: FotografiDate: 2023

Anna Linderstam på Teatergrillen ”From the play of my mouth/ Talade suggestioner”

På Teatergrillen visas fotografiska porträtt av kvinnor under hypnos och utandningar gestaltade i glas. Porträtten är fotograferade vid olika sessioner med hypnotisör. Bilderna visar ögonblick av förändring, övergångar som tar individen från ett fysiskt eller psykiskt tillstånd till ett annat. Utifrån ett manuskript Linderstam skrivit, reagerade kvinnorna på hennes ord genom talade suggestioner.
preview image
Artist: Hanna Zelleke CollinMedia: MåleriDate: 2023

Hanna Zelleke Collin Gräsrotsrörelser / Trapezium

Gräsrotsrörelser / Trapezium är ett samlingsnamn för anteckningar, teckningar, tankar och fotografier från det trapeziumformade området mellan Gamla stan Skeppsholmen, Peter Dahls målningar på KB och Teatergrillen. Någonstans i gränslandet mellan det personliga och det privata, mellan kunskapsteoretiska frågeställningar och färgupptäckter i form av löv, godispapper eller väggen på Teaterbaren. Material som ligger till grund för utställningen på teatergrillen, en form av landskapsmåleri i gränslandet mellan inre och yttre landskap. Mellan abstrakt och materiell verklighet, utifrån frågor kring förhållandet mellan intuition och perception. Hanna Zelleke Collin arbetar med frågor som rör förhållandet mellan måleri och filosofi. Utbildad på Konstfack, kandidatexamen i Konst och Stockholms Universitet, kandidatexamen i Teoretisk Filosofi. 2021 tilldelades hon Bernadottestipendiet för projektet Intuition och Perception i Teckning och Måleri, ett projekt där konstnärliga metoder ligger till grund för filosofiska frågeställningar. Verken visades på bland annat Konstakademien, Galleri Nordenhake och på Market Art Fair tillsammans med Galleri Arnstedt.
preview image
Artist: Jens FängeMedia: MåleriDate: 2022

Jens Fänge på Teatergrillen

Jens Fänges tredimensionella målningar välkomnar betraktaren in i drömlandskap där återkommande figurer, ansikten och möbler tycks sväva över glesa möblerade interiörer eller abstrakta bakgrunder. Jens Fänge bygger och ”befolkar” flera plan inom varje komposition genom effekter som att använda små trä- och kopparelement. På detta vis tänjer Fänge gränserna för målerisk dimensionalitet och förlänger sina fiktiva världar bortom det typiskt hermetiska bildplanet och in i det verkliga rummet. Jens verk bjuder in till andra världar där det är lätt att förbli kvar.
preview image
Artist: Jesper NyrénMedia: MåleriDate: 2023

Jesper Nyrén på Teatergrillen

Jesper Nyrén undersöker i sitt måleri hur färg och yta skapar rumslighet och hur upplevelsen av ett landskap kan bilda nya rum i måleriet. I målningarnas visuellt rika och taktila ytor kan vi med blicken och kroppen bli delaktiga i en natur. Kompositionerna tycks bestå av byggstenar som bär upp och stöttar varandra. Varje byggsten har sin egen färgton och tyngd och tillsammans bildar de en struktur som är lika delar ljus och byggnadsverk. Jesper Nyrén är född 1979 och studerade på Kunliga Konsthögskolan 2002-2007. Han bor och arbetar i Stockholm. www.jespernyren.com
preview image
Artist: Liselotte WatkinsMedia: MåleriDate: 2024

Liselotte Watkins på Teatergrillen

Teatergrillen visar nu stolt Liselotte Watkins utställning på Teatergrillen, en efterlängtad återkomst. Liselotte Watkins har en historia med väggarna på Riche och Teatergrillen, de första verk hon visade på Teatergrillen (i början av 2000-talet) ledde fram till hennes samarbete med Prada. 2009 presenterade hon utställningen Kamikaze med utlämnande teckningar och sparsmakade linjer som föreställde nakna kvinnor. De nakna personerna porträtterades som nyvakna och lite lätt neurotiska, benämningen Kamikaze fick dessa kvinnor av Liselottes väninna Lisa Milberg, som i sin tur inspirerats av ett Woody Allen citat. Hon ritade på stora vita ark med tjocka tuschpennor.  29 augusti 2012 kom Liselotte Watkins tillbaka till Riche med utställningen Porträtt och flora, som bestod av  självporträtt och flora. År 2012 avslöjade även Liselotte Watkins att hon funderade på att måla keramikkrukor och fat, det har nu blivit verklighet och hennes krukor har sedan dess synts på vitt skilda ställen som butiker, Another Stories, och nu senast köpte Handelshögskolan in två platsspecifika Amforor som står permanent i entrén. Liselotte bor och arbetar i Italien sedan innan 2009.
preview image
Artist: Martin GustavssonMedia: MåleriDate: 2022

Martin Gustavsson – Frukternas Estetik i en Bar – på Teatergrillen

Vindruvor och blommor samt porträtt av en ung man i olika tillstånd av berusning, kanske av lust,  kanske vin eller sång, kanske av helt andra anledningar. Dessa målningar bildar stommen i den utställning som visas på Teatergrillen februari till april. De är del av en större målerisvit kallad ’The Aesthetics of Fruit’ av Martin Gustavsson som behandlar frågor kring representation och visibilitet. Serien förhåller sig till måleriets unika möjlighet att beskriva det synliga men också osynliga i hur vi benämner världen omkring oss. Hur kan vi representera och synliggöra det som inte syns?