Daniel Crespi tolkar Tore Wretman på Teatergrillens Wretmandagar
thumbnail mobile

Wretmandagar 2024 – Daniel Crespi tolkar Tore Wretman

Den 3–5 oktober är det dags för årets hyllningsdagar till Tore Wretman, vår grundare och en av Sveriges mest betydelsefulla kulinariska profiler genom tiderna.

År 1945 öppnade han upp Teatergrillen som en systerkrog till Riche. För att hylla Wretmans minne, och det stolta arvet som vi förvaltar, anordnar vi i höst en unik händelse på Teatergrillen. I år är det Daniel Crespi, krögare på välrenommerade Leijontornet i Gamla stan, som tolkar Tore Wretmans gastronomiska insatser.

”Det är en ära att få både hedra och tolka en av mina största gastronomiska förebilder, Tore Wretman. Hans arv är gränslöst och har präglat så många genom sin kulinariska nyfikenhet, hedonistiska matglädje och varma gästfrihet. Än idag fortsätter Wretmans inflytande att genomsyra både Leijontornet och stora delar av den svenska restaurangscenen.”, säger Daniel Crespi.

Wretmandagarna äger rum 3–4 oktober från kl 17:00 och den 5 oktober kl. 12:00–15:00. Varmt välkommen till några oförglömliga dagar på Teatergrillen.

Meny

Förrätter

Surfturfare ”Skagen” 345 kr

Tartar på kalvfilé med glaskokt hummer i dillmajonnäs med syltad lök och citron-confit. Toppas med Kalixlöjrom och baerii-störkaviar och serveras med krispig levain.

Avokado ”Tiger” 345 kr – Halv, Marcona-crustad tigeravocado fylld med baerii-störkaviar och Kalix-löjrom. Serveras med crudo på blåfenad tonfisk, raspad pepparrot, tomatvinäger och Arbequina-olivolja.

Anklever ”Lakritsjolle” 235 kr – Anklevermosaik ”Au Torchon” på rostad brioche glaserad med Tores lakritsbåt och 20-årig Aceto Balsamico di Modena. Serveras med Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva, två sorters schalottenlök och valnötter.

 

Varmrätter

Havsabborre & Venusmusslor ”Mougins” 375 kr – Halstrad havsabborre med vinkokta venusmusslor och färsk tomatsås med aromatiska örter. Serveras med kronärtskocka ”Barigoule”, rostade pinjenötter och Mougins-oliver.

Piggvar & havskräftor ”à la presse” 715 kr – Bakad piggvarsfilé och råstekta havskräftor ”a la presse” med karamelliserad havskräftsås och kulade grönsaker. Serveras med tryfferad basmatiris-pilaff.

Hummer & majskyckling ”Fricassé” 495 kr – Anklevermonterad Suprême-fricassé på majskyckling, hummerrumpa och skogssvamp . Serveras i vol-au vent med len puré på bakad Amandine-potatis med riven hösttryffel.

Tournedos ”Paris” 565 kr – Tournedos av hängmörad oxfilé flamberad i Armagnac med rostad kalvfond, bordeauxvin och knäckig Tawny Port. Serveras med karamelliserad grönpeppargrädde, potatisfondanter och grillad gemsallad med krispigt bacon och Rhode Island.

 

Dessert & kaffe 

Choklad ”Mazarin & Gala” 165 kr – Björnbärschoklad ”Leijontornet” på mjuk mazarinkaka och krispiga mandelflarn. Serveras med färska björnbär, gräddig Crème Anglaise och björnbärsglass med brynt smör.

Tores fika  – Bryggkaffe, husets cognac och Tores lakritsbåtar.