Desirée Jaks är gästkock till Teatergrillens Wretmandagar 2025
thumbnail mobile

Wretmandagar 2025: Desirée Jaks tolkar Tore Wretman

Den 23–24 oktober hyllar vi Tore Wretman – Teatergrillens grundare och den man som ofta kallas den moderna svenska restaurangkulturens fader. Under Wretmandagarna bjuder vi in en gästkock som får tolka Wretmans klassiska kokkonst på sitt eget vis. I år är vi stolta över att välkomna Desirée Jaks, vinnare av både Årets Stellakock 2022 och Årets Kock 2023. Desirée är kreativ, smaksäker och har en skärpa i detaljerna som gör hennes matlagning helt unik.

Tore Wretman lade grunden för den svenska gastronomin med klassisk precision och respekt för råvaran. I denna meny har jag valt att subtilt lyfta fram de smaker och råvaror som han introducerade och brann för i den svenska matkulturen. Hans sätt att förfina husmanskosten och modernisera den till nya klassiker är för mig en självklar utgångspunkt. Min tolkning är personlig – där Wretmans arv möter mitt eget, de smaker jag vuxit upp med och de råvaror jag brinner för. Resultatet blir en resa där tradition möter nutid, och där husmanskost får glimta i ett nytt ljus. – Desirée Jaks

Menyn serveras från 17:00 den 23–24 oktober.

Förrätter

Nässelsoppa
Nässlor, rostad kycklingbuljong, inkokt Amandinepotatis, ramslökskapris och Kalix Löjrom 365 kr

Moules en croûte
Vinkokta blåmusslor från Bohuslän, varmrökt sidfläsk, jalapeño, persilja, vitlök och smördeg 290 kr

Hummer Årets Kock 2023
Svensk hummer flamberad i OP Andersson, smörad hummersås smaksatt med chili, morotskräm, pumpa och citrus 395 kr

Varmrätter

Mammas kroppkaka
Smörstekta kroppkakor med surkål & svamp, fjolårets murklor, smörad svampbuljong och kålblad 385 kr

Abborre meunière
Konjaksflamberade kantareller, spenat, tournerad potatis och beurre blanc smaksatt med anjovis 495 kr

Rensarvssadel
Gräddsås smaksatt med grönpeppar, svartvinbärsgelé, rödbetor och potatismos 495 kr

Schnitzel Cordon bleu
Kotlett & lufttorkad skinka från Linderoc gris, Efterglöd ost.
Serveras med pommes Anna, trädgårdsallad, saltgurka och löksmör med gröna ärtor 395 kr

Efterrätter
Coupe Melba
Inkokta svenska persikor, gräddmousse smaksatt med vanilj och vilthallonsorbet 165 kr

Sernik
Polsk ostkaka, blåbär och citrontimjan 145 kr

Till kaffet
Varm tigerkaka 85 kr

Med reservation för ändringar i meny och pris.

Varmt välkommen till årets Wretmandagar på Teatergrillen!